Видео вијести Други о нама Новости

Никола Шпирић поклонио уџбенике дјеци без родитељског старања

Дјеца у бањалучком дому Рада Врањешевић у ову школску годину улазе опремљени. За то се побринуо посланик СНСД-а у Представничком дому бх. Парламента Никола Шпирић и обезбједио уџбенике и школски прибор.
Замјеник директора дома поручује да им је у овом дијелу године финансијски најтеже, па свака помоћдобро дође.

„То је период када је, поред свих оних сталних потреба које ми имамо, већа потреба за набавком уџбеника, нових торби, нове обуће, па и кишобрана и свега онога што је потребно дјеци у том периоду“, каже Ненад Талић замјеник директора Дома.

У дому за дјецу и омладину без родитељског старања укупно има 74 штићеника од којих је 26 основаца, 31 средњошколац, те пет студената, а остало су дјеца предшколског узраста. Никола Шпирић каже да традиционално, у ово доба, посјећује дом и уручи донације. Позива и друге да учине слично, а осуђује оне који не измирују своје обавезе.

„Да позовемо оне који дуже од годину дана или годину дана не плаћају своје обавезе за дјецу која су овдје. То су, рецимо, Бијељина, Теслић, Лопаре… Има општина које су показале интерес па су тражиле репрограм и данас редовно извршавају своје обавезе. Јако је битно за ову установу да има стабилне изворе финансирања како би та дјеца имала комодитет као што имају сва друга дјеца“, каже Шпирић.

У општини Лопаре одговарају да је од марта једна штићеница у дому Рада Врањешевић. Увјеравају да ће ускоро измирити своје обавезе.

„Наравно да ћемо измирити све обавезе. Поменута штићеница је била у другим домовима из којих је бјежала и, ево, ово што је пристигло, ове двије фактуре ћемо платити, наравно, ако остане у том дому и даље. Нисмо никоме ништа остали дужни, па нећемо ни за ово“, каже начелник општине Лопаре Радо Савић.

У општини Теслић кажу да и они имају једног штићеника. Дио дуга су, каже начелник Милан Миличевић, платили прошле седмице, а други дио ће у наредних десет дана. Градоначелник Бијељине данас не одговара на позиве. Зато је Град Бањалука редован платиша, увјеравају у градској управи. Замјеник градоначелника каже да је трећина дјеце са територије града и да би волио да их ту има далеко мање.

„Нису то средства која се не могу наћи у буџету и мислим да је смијешно говорити о томе да свака локална заједница треба уложити посебан напор када су ове ствари у питању и да се та средства нађу“, каже Срђан Амиџић, замјеник градоначелника Бањалуке.

Бањалука за дјецу у дому издвоји око 100 хиљада марака на годишњем нивоу. Мјесечно издвајање локалне заједнице по дјетету смјештеном у Дому износи око 650 КМ, а нешто више од тога издваја Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

 

Извор: АТВ