Новости

Премијер Вишковић посјетио Дом „Рада Врањешевић“: Влада ће наставити да помаже штићенике и послије изласка из Дома

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је посјетио Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци. Премијер је изразио задовољство што управа ове јавне установе обезбјеђује прво радно мјесто својим корисницима након што је напусте, те поручио да ће Влада Српске наставити да помаже штићенике и послије изласка из Дома.

Вишковић је, након разговора са управом Дома, подсјетио да је Влада Српске обезбиједила стан у Бањалуци за штићенике ове установе након што изгубе право боравка у њој.
„Наставићемо да, градећи зграде за социјалне категорије широм Републике Српске, у наредном периоду бар по један стан резервишемо за те кориснике, да имају неки период адаптације на свакодневни живот. Разговарали смо и да у моменту њиховог изласка из ове установе бар за тај први мјесец, до прве плате, треба да им обезбиједимо и та финансијска средства“, рекао је Вишковић.
Он је истакао да је Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ највећа породица у Републици Српској која данас шаље у образовни систем 52 дјеце и да они треба да буду опремљени за школу, додајући да их је због тога посјетио првог дана нове школске године.
„Република Српска је учинила све да им обезбиједи услове боравка у овој установи, да се што мање осјећају напуштеним. Васпитачи и руководство Дома чине све да све њихове потребе буду задовољене као да се налазе у својој породици“, рекао је Вишковић.
Он је навео да у оквиру Дома постоји и вртић који заједно са штићеницима ове установе похађа и више од 60 дјеце из локалне заједнице.
„Имали смо жељу да ту дјецу од првих дана њиховог боравка на неки начин укључимо у заједницу и да они могу да стварају пријатељства и што мање осјете да су на неки начин ван породице“, рекао је Вишковић.
Премијер Српске је подсјетио да је Влада укључила Дом „Рада Врањешевић“ у буџет Министарства здравља и социјалне заштите Српске и да прати све потребе те установе.
Рјешењем предсједника Владе Републике Српске одобрена је помоћ ЈУ ”Рада Врањешевић” у износу 20.000 КМ за набавку школског прибора, школских торби, опреме за физичко, опреме за практичну наставу, дидактичко-едукативног материјала за вртићку групу, одјеће и обуће за дјецу и младе.
Директор Дома Даријана Кецман захвалила је премијеру Српске за донацију.
„На овај начин Влада Српске је још једном показала у којој мјери и на који начин брине о најрањивијој категорији у нашем друштву, а то су дјеца без адекватног родитељског старања“, рекла је Кецманова.