Новости

Министар Шеранић посјетио дјецу у Дому „Рада Врањешевић“, уручио награде за најбољи ликовни рад

Поводом обиљежавања Дјечије недјеље, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима посјетио је данас малишане у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци и присуствовао приредби коју су припремили.

Том приликом, министар Шеранић уручио је и награде за најбоље ликовне радове на тему „Другарство чувајмо, љубав његујмо“ двјема дјевојчицама које бораве у Дому, а које су освојиле прво и друго мјесто на конкурсу за идејно рјешењe за израду плаката повод обиљежавања Дјечије недјеље. Министар је награду уручио и малишану из Удружења „Дајте нам шансу – Звјездице“ којем је припало треће мјесто на овом конкурсу. Ликовни рад првонаграђене краси овогодишњи званични плакат Дјечије недјеље у Републици Српској.

„Сваки долазак у Дом „Рада Врањешевић“ и дружење са дјецом је посебна радост, јер ништа не оплемењује као дјечија енергија и ведрина. Изузетно ми је драго да видим да међу дјецом у Дому има толико креативности, дара и осјећаја за лијепо, што се види управо на њиховим ликовним радовима које имамо прилику да видимо. Велику заслугу у томе имају и запослени у Дому који посвећено раде са њима“, поручио је министар Шеранић и честитао дјеци њихову недјељу.

У Дому су данас уручене и награде дјеци и васпитачима који су се потрудили да свој животни простор уреде најбоље у оквиру активности избора најљепше собе и породице, коју традиционално организује Дом.

Директорка Дома „Рада Врањешевић“ Даријана Кецман честитала је свим награђенима и истакла задовољство што данас, поред министра, могу да угосте и другара из Удружења „Дајте нам шансу – Звјездице“.

„За нас је свака недјеља дјечија и сваки дан нам је прилика за промоцију, очување, унапређење и заштиту права дјеце и младих без родитељског старања, као и учење одговорностима и обавезама. Сваку Дјечију недјељу обиљежимо сарадњом са нашим сарадницима, уз активности које дјеца највише воле“, истакла је Кецман.

Након приредбе и уручења награда, министар Шеранић се дјеци придружио на заједничком ручку.

У оквиру обиљежавања Дјечије недјеље дјеца су, у претходним данима, уживала и на рафтингу Врбасом, захваљујући Рафтинг клубу „Бук“, ишла на излет на Мањачу, посјетила Музеј Републике Српске, дружила се уз заједничку радионицу и ручак са представницима институције Омбудсман за дјецу, посјетила Хеликоптерски сервис и Центар за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Првог дана Дјечије недјеље промовисана је и збирка пјесама „Ја сам се сунчаном дану почео надати“, аутора Жељка Јевтића, младића који борави у Дому. Реализовано је и неколико едукативних радионица о значају другарства, међусобног поштовања и уважавања различитости, а дјеца су добила прилику и да се окушају у глуми, у представи „Срећан ћеш бити свијете кад усрећиш дијете“, у сарадњи са дјечијим студијом глуме „Рода“, у Библиотеци сестара Гајић. За најмлађе у вртићу „Тратинчица“, који похађају и дјеца из локалне заједнице, организована је радионица на тему: „Кад би мени дали један дан, да направим пријатељства рам“. Планиране су и пријатељске фудбалске утакмице и игре без границе за дјецу и васпитаче.

Подсјећамо, у складу са Програмом који је донијело Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, а у циљу подстицања и организовања разноврсних културно-образовних, рекреативних и других манифестација посвећених дјеци и предузимања других мјера за унапређење развоја дјечије заштите, од 2. до 8. октобра 2023. године обиљежава се Дјечија недјеља у Републици Српској, под слоганом „Другарство чувајмо, љубав његујмо“.